Sivut

maanantai 29. elokuuta 2016

Suosikkiruokaa vuosikymmenet...


Tämä ruoka ansaitsee aivan oman postauksen!

En tiedä, onko syy siinä, että olen entisessä elämässäni asunut jossain välimeren maassa (intiaanielämän ja muitten lisäksi), vai vain sopivista makunystyröistä vai mistä, mutta olen aina rakastanut moussakaa. 
En edes muista, milloin ensimmäisen kerran maistoin tätä mielestäni ehdottomasti parasta ruokaa maailmassa. Sen sijaan muistan, miten kipeä vatsani oli Tukholmassa asuessani vuonna 1981, kun kävimme jossain ravintolassa sitä syömässä. Makasin tunnelbanan lattialla Central Stationilla ikuisuuden odottamassa junaa...
Ja vuoden 2006 moussakan Korfulla, kun miesystäväni oli kuollut viikkoa ennen matkaamme. Pystyin kuitenkin loman viimeisenä iltana nauttimaan täysillä hyvästä moussakasta, aivan taivaallisesta vihersalaatista (en vielä tänäkään päivänä ymmärrä, mitä se sisälsi, mutta todella yksinkertaista oli) ja talon viinistä. Poika söi pitsaa...

Näiden ruokailujen välissä olen itse valmistanut kyseistä herkkuani monella eri tapaa. Viime vuosina olen kehitellyt ruokaa niin, että siihen ei tarvitse käyttää maitotuotteita (paitsi juusto), gluteenia eikä perunan kaltaisia hiilihydraatteja. 
Koska suosin aitoja raaka-aineita ja makuja, tämä on oiva ruoka myös lisätä sekaan monia terveellisiä vaihtoehtoja yrttien ja viherjauheiden muodossa ja käyttäen monipuolisesti luomutuotteita.Ja tietysti hyvälaatuista rasvaa.


Rassun moussaka (laktoositon/maidoton, vhh, gluteeniton)

Jos haluat moussakasta täysin maidottoman, käytä juustona maidotonta versiota.
https://kultasenpauloissa.blogspot.fi/2015/11/testissa-violifen-vegaanijuustot.html

  • kaksi munakoisoa
  • kesäkurpitsa
  • 500 g lampaan jauhelihaa
  • 350 naudan luomujauhelihaa (Lidl)
  • 2 sipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • purkki luomutomaattimurskaa tai 5 tomaattia
  • 3 rkl tomattipyreetä
  • lasillinen tuoreita yrttejä: basilika, oregano, timjami, rosmariini
  • vettä/luomupunaviiniä
  • puhdistamatonta suolaa, mustapippuria
  • (kuivattua nokkosta, lehtikaalta, horsmaa...)
  • tölkki luomukookosmaitoa (kannattaa tarkistaa, että tölkissä on VAIN kookosmaitoa, ei muuta)
  • 3 dl juustoraastetta (ei valmista!), voi käyttää kaikki juuston jämät
  • 1 kananmuna








Silppua sipulit ja valkosipulit ja kuullota hetki oliiviöljyssä. Lisää sitten jauhelihat ja paista kypsäksi. Lisää tomaattipyree ja -murska ja vesi/viini. Silppua sekaan yrtit ja lisää mausteet. Anna hautua pienellä lämmöllä niin pitkään kuin jaksat/ehdit.


Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsa poikittain vajaan sentin siivuiksi. Ripottele pellille leivinpaperin päälle suolaa, lado siihen siivut ja ripottele päälle suolaa. Paista 200 asteessa uunissa noin 20 minuuttia. Tätä tavaraa pitäisi olla ainakin 3 pellillistä.

Munakoisot pitää vielä paistaa pannulla. Kannattaa pensselöidä niihin öljy, muuten ne imevät pullollisen oliiviöljyä... Uunissa esipaistaminen nopeuttaa hommaa. Jos et jaksa tehdä tätä vaihetta, voit myös käyttää pelkästään kesäkurpitsaa tai tehdä seuraavasti: sivele viipaleet oliiviöljyllä, laita pellille leivinpaperin päälle, paista grillivastuksen alla, kunnes ovat pehmenneet ja saaneet väriä. Käännä, sivele toinen puoli öljyllä ja paista vielä uunissa noin 5 minuuttia.

Sillä aikaa, kun munakoisot ja kesäkurpitsat ovat uunissa, valmista "valkokastike". Laita tarttumattomaan kattilaan kookosmaito ja kiehauta. Lisää juustoraasteet, keittele kokoon, lisää kananmuna ja mausteet, sekoittele.
Lado ISOON uunivuokaan kerroksittain kasvisviipaleita ja jauhelihakastiketta. Viimeisenä kerros munakoisoa. Kaada valkokastike niiden päälle vuokaan. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia ja kunnes valkokastike on hyytynyt. Päälle voi laittaa folion, jos meinaa heti ruskistua liikaa. Anna ruuan vetäytyä ennen nauttimista.



keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Välillä syödään kasvisruokaa!




Vaikka olemme tuhansia vuosia syöneet lihaa, minusta on välillä hyvä syödä pelkästään kasviksia. Rakastan avokadoa ja basilikaa, sipulia ja valkosipulia yli kaiken. Mieliruokani on pestopasta. Koska en syö juurikaan viljoja, enkä varsinkaan vehnää, löysin ilokseni vaihtoehtoja vehnäpastalle. Tilasin Ruohonjuuresta linssi- ja kikhernepastaa. Joistain päivittäistavarakaupoista saa myös tattaripastaa, joka on edullisempaa kuin edellä mainitut. En käytä tavallisia gluteenittomia pastoja, jotka sisältävät ehkä perunajauhoja, soijajauhoja ja maissijauhoja, jotka ovat mielestäni sopimattomia tuotteita ihmisen elimistölle. Olen nykyään lisännyt ruokavaliooni enemmän hiilihydraatteja (koska kilpirauhanen tarvitsee niitä), joten tilasin myös riisinuudeleita Ruohonjuuresta ja toisiin ruokiin keitän lisukkeeksi luomutäysjyväriisiä. Lidlissä on nykyään 100% luomukaurasta tehtyjä leipäsiä, samoin Prismasta löytyi kauravarrasta, jossa ei ollut muita viljoja.

  


Pestokastike kahdelle-kolmelle

  • Ruukku basilikaa
  • pinaattia, persiljaa, lehtikaalta tai korianteria
  • valkosipulinkynsi
  • pari rkl pinjansiemeniä
  • 1 dl parmesaania raasteena
  • 2 dl oliiviöljyä (lisätään tarpeen mukaan)
  • luomumustapippuria rouheena
  • puhdistamatonta merisuolaa
Töräytä kaikki sekaisin, keitä pastat ohjeen mukaan. Huuhdo pastat ja sekoita annokset, raasta päälle parmesania.Pesto vaatii paljon suolaa, muuten se ei maistu miltään!

Pastoja ilman viljaa:http://kauppa.ruohonjuuri.fi/
https://www.hyvinvoinnin.fi/gluteenittomat-pastat
http://www.ekolo.fi/tuotteet/ekoruoka/viljat/pastat/1009/


Teen myös usein uunikasviksia. Ne ovat myös hyvä lisä lihalle tai kalalle. Isoon keraamiseen vuokaan mahtuu aika paljon kasviksia, mutta uunissa ne hupenevat puoleen. Kannattaa siis täyttää koko vuoka!





Uunikasvikset

  • Sipulia, kesäkurpitsaa, punajuurta, porkkanaa, munakoisoa, paprikaa, parsakaalta maun ja jääkaapin sisällön mukaan
  • Oliiviöljyä
  • Mausteita: hyvä suola, mustapippuri, kurkuma, korianteri, juustokumina, chili, basilika, oregano, savupaprika...
Kasvikset kannattaa pilkkoa kooltaan sen mukaiseksi, että ne kypsyvät samaan aikaan. Heitä kasvikset uunivuokaan, sekoita öljyyn mausteet ja pensselöi kasvikset sekaisin. Paista uunissa 200 asteessa (kiertoilma 180 astetta) vajaa tunti. Voi sekoittaa välillä.







Täysjyväriisi-herkkusienivuoka noin kolmelle

  • Paketti luomuherkkusieniä (löysin Prismasta)
  • Urtekram täysjyväbasmatiriisi (löytyy myös Prismasta)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • Noin 5 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja (olen löytänyt ainoat, jotka eivät ole huonossa öljyssä säilöttyjä Ruohonjuuresta, Rapunzel-merkkisiä)
  • Kookosmaitoa
Keitä riisit ohjeen mukaan. Puhdista ja viipaloi herkkusienet ja paista ne hakattujen valkosipulien ja pilkottujen tomaattien kanssa voissa. 









Pinaatti-feta"lasagne" noin neljälle

  • 1 1/2 rasiaa babypinaattia (a'70g)
  • paketti luomufetaa (Rainbow)
  • 1,5 kesäkurpitsaa
  • valkosipulinkynsiä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 1 kananmuna
  • 1,5 dl juustoraastetta

Leikkaa kesäkurpitsa pituussuuntaan noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele leivinpaperille suolaa ja lado kesäkurpitsat siihen, ripottele myös pinnalle suolaa. Laita 200 asteeseen uuniin noin 10 minuutiksi niin, että kosteus häviää.
Putsaa pinaatista varret pois ja paista hakatun valkosipulin kanssa pannulla. Lisää feta murusina ja anna sulaa vähän. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Keitä kookosmaito kiehuvaksi ja sekoita siihen kananmuna ja juustoraaste.
Lado vuokaan kerros kesäkurpitsaa, sitten pinaatti-fetaseos, loput kesäkurpitsat päälle ja lopuksi kookosmaitokastike.
Paista uunissa 200 asteessa, kunnes pintaan on tullut väriä.




Kasvispitsa 

(hiukan työläs, mutta makoisa)
  • Munakoiso
  • Oliiviöljyä
  • Punasipulia
  • Homejuustoa
  • Mozzarellajuustoa
  • Juustoraastetta
Valmista ensimmäiseksi munakoisot.



Viipaloi munakoiso poikittain 1/2 sentin paksuisiksi siivuiksi. Ripottele suolaa leivinpaperille, lado munakoisot siihen ja ripottele suolaa myös päälle. Paista 200 asteessa uunissa, kunnes ovat kuivahtaneet vähän. Paista runsaassa oliiviöljyssä pannulla pehmeiksi.


Pohja:
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • pussi punaleimaista emmentalia
  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl kauralesettä
  • 4 rkl tattarijauhoja, speltjauhoja tms
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl hyvää suolaa
Sekoita kaikki pohjan ainekset, lusikoi leivinpaperille ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Tee sillä aikaa pitsakastike:
  • Muutama aurinkokuivattu tomaatti (Rapunzel)
  • Tilkka oliiviöljyä
  • noin desi luomutomaattimurskaa
  • 1 rkl karkeaa sinappia
  • 1 tl kookossokeria
  • kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
  • tuoretta tai kuivattua oreganoa
  • 1 tl hyvää suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • (valkosipulinkynsi(ä))
Pyöräytä sauvasekoittimella kaikki aineet tasaiseksi. Levitä kastike pohjan päälle lusikalla. Lisää munakoisot, ohuiksi renkaiksi leikatut punasipulit ja homejuusto. Raasta päälle juustoa ja paista uunissa, kunnes on kauniin värinen. Ota pitsa uunista ja heittele päälle ohueksi leikattuja mozzarellajuustosiivuja. Anna pitsan vetäytyä vähän aikaa ennen leikkaamista.


keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Terveisiä palstalta!

Palsta muuttuu joka vuosi. Se näyttää keväisin miltei samalta, voikukkien iloisesti valtaamalta savikokkaremaalta, mutta jokainen uusi kevät tiedämme kuitenkin, että työtä maan kääntämisessä ja parantamisessa ja sitä kautta myös rikkaruohojen kitkemisessä on entistä vähemmän ja se on aiempaa helpompaa. Kahtena vuonna olemme syksyllä kääntäneet penkkejä ja lisänneet hiekkaa, turvetta ja kompostimultaa. Varsinaiset istutusalueet ovat siten jo aika kivan multaisia ja voikukat irtoavat siitä nätimmin kuin ennen. 



Näkymä ei enää ole läheskään tällainen. Tosin vielä ei ole voikukkien aika kukkia.


Tässä maa on vielä täyttä savikokkaretta... Jota yritin ensimmäisenä kesänä yksinäni huonovointisena kääntää, polkea ja hakata.


Tänä keväänä maa on muruisempaa eikä vaadi niin paljon voimia ja aikaa.

Sain käännettyä viimeisenä olleen penkin näin aikaisin, voi onnen huippua! Tähän on tarkoitus siirtää kaikki kukat, niin että muualla kasvatetaan vain syötäviä.


Palstalla on tosi suuri "nurmikko"alue, eli muhkurainen, heinää ja voikukkia kasvava ryteikkö. Päätimme tuoda siihen lavakauluksia helpottamaan ja lisäämään kasvatusalustaa. Laitoimme pohjalle ensin sanomalehtiä, sitten risuja ja viimevuotisia puunlehtiä, sitten hiekkaa ja lopuksi sekoittelimme puutarhamullasta, hiekasta ja kompostimullasta sopivan sekoituksen. Kyllä kelpaa siinä kasvaa!



Ensimmäisinä uuteen laatikkoon pääsivät pienet parsakaalin taimet. Ne ovat jo karaistuneet pitkään ulkona, jäivät vahingossa jopa ulos yöksi kylmään aikaan...


Viimevuotiset siperiankurjenmiekat vielä kovin ylväinä.


Ruohosipuli jaksaa aikaisin. Edessä oregano uinuu vielä. Rikkaruohot ei.


Syksyllä kylvetty valkosipuli näyttää hyvinvoivalta, vaikka tässäkin vielä maa rakoilee... Ja aikamoinen voikukkameri vieressä.


Kotona odottelee vielä taimisto päiväkaraisussa isompiin multiin pääsyä. Ja uusi risupytty tuoreempia risuja...

maanantai 2. toukokuuta 2016

Kevään ensimmäinen coleslaw ja kreikkalaiset lihapullat


Löysin kaupasta varhaiskaalta. Viime kesänä söimme paljon coleslawta, mikä on hyvä lisuke lihalle ja kalalle, jos ei syö perunaa, pastaa eikä riisiä. Innostuin tietenkin varhaiskaalin nähdessäni ja päätin tehdä tämän kevään ensimmäisen coleslawn. Mietin kaveria sille ja koska jääkaapissa oli naudan luomujauhelihaa, suunnittelin kreikkalaistyyppiset lihapullat. Niistä tulikin makoisia! Coleslawissa en käytä valmista majoneesia, koska se tehdään epäterveelliseen öljyyn. Itsetehtynä sen voi tehdä oliiviöljyyn tai voihin ja käyttää puhdistamatonta suolaa.


Coleslaw

noin kuusi annosta

  • Pienehkö varhaiskaali
  • Sipuli
  • Kaksi porkkanaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1,5 dl itsetehtyä majoneesia 
  • Dijon-sinappia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • Wasabia maun mukaan(käytän luomuawasabia jauheena, mikä on tosi mietoa, joten määrää kannattaa maistaa)
  • Mustapippuria, laadukasta suolaa
Leikkaa kaali ohuenohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota hetki paistinpannulla (miedompi vatsalle kuin raaka). Sekoita kasvikset. 
Tee majoneesi, netistä löytyy ohjeita...  Lisää siihen muut ainekset ja sekoita coleslawiin.


Kreikkalaiset lihapullat

4-5 annosta

  • Sipuli
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 400 g lampaan tai naudan luomujauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl psylliumia
  • 100 g luomu fetajuustoa
  • 1 dl merilevää
  • 1/2 - 1 dl kookosmaitoa
  • 1/2 ruukkua minttua
  • 1 tl tuoretta rosmariinia silppuna
  • Laadukasta suolaa ja mustapippuria
Silppua sipuli ja valkosipuli (voit halutessasi käyttää ne paistinpannulla) sekä minttu ja rosmariini kulhoon. Ripottele päälle mausteet ja psyllium. Hienonna feta haarukalla ja sekoita joukkoon. Lisää kananmuna, huuhdottu merilevä ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi ja lisää tarpeen mukaan kookosmaitoa.
Paista joko pannulla tai uunissa kiertoilmassa 190 astetta noin 15-20 minuuttia, normiuunissa 20 astetta kuumemmassa.



sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kylvöhommeleita ja kukkien istutusta


Kohta alkaa lumet olla sulaneet maasta ja on aika valikoida palstalle tulevia kasveja. Olen katsellut netissä siemeniä, mutta kaikkia ei löydy samasta paikasta ja tuntuu turhalta tilailla eri paikoista pussi kerrallaan... Täytyy varmaan tyytyä niihin, mitkä helposti on saatavilla. 
Muutama päivä sitten aloitin esikasvatuksen viime vuoden siemenistä. Nyt kun on piha mihin nostaa taimia sopeutumaan pikkuhiljaa ulkoilmaan, uskaltaa ehkä yrittää taas enemmän tuota esikasvatusta.

Kylvöpotit askartelin sanomalehdistä. 

 Jaoin sanomalehden sivun kahtia. Sitten taitoin leveämmän sivun reunasta noin 2-3 cm.

Käänsin paperin ja taitoin siitä kolmanneksen.

Käänsin toisen kolmanneksen työntäen sen samalla taitetun reunan alle.

Käänsin taas paperin ja taitoin sen pystysuunnassa kaksinkerroin, työntäen reunan taitetun reunan alle.

 Nyt potti on valmis ja sen voi avata.


 Valmiita istutuspotteja ja kevään ihana kukkanen: kruunuvuokko.



Sanomalehtitötterön avulla multa menee sinne minne kuuluukin.
 Sattui aurinkoinen ja lämmin päivä, niin että kylvöt voi tehdä ulkona.
Toivo osallistui tällä kertaa vain katselemalla. 
Toivon ohranoraat


 Tulihan näitä. Vielä pitäisi aika monet lajit esikasvattaa...

 Nimitikut leikkasin maitotölkistä ja kirjoitin kuulakynällä, pysyy paremmin kuin tussi.


Kylvökset saavat eniten valoa olohuoneen ikkunan edessä olevalla pöydällä. Jotkut siemenistä itivät jo parissa päivässä. Nyt niitä täytyy ulkoiluttaa vähän kerrallaan, että tulee kunnollisia taimia... Toivottavasti.






Innostuin myös istuttamaan huonekasveja uudelleen kun sain keramiikkakurssilla tehtyä uusia ruukkuja. Minulla on monta vuotta ollut kaksi tuoksuköynnöstä pienissä ruukuissa vanhaa ikkunanpokaa kiertämässä. Ne ovat uskollisesti kukkineet vähintään kerran vuodessa huolimatta niukoista olosuhteista. Nyt ne viimein saivat isommat ruukut.


Nämä ruukut onnistuivat mielestäni tosi hyvin ja sattui sopiva lasitekin. Kuviot painoin leimasimella ja lasitteen tuputin superlonilla ruukun pintaan.
Anopilta saatu viirivehka pääsi "pilalliseen" ruukkuun, mutta se kelpaa tässä tapauksessa hyvin. Ruukun muhkuraisuus ei näy ison kasvin alta.



Ruukusta tuli pilallinen senkin takia, että kuvittelin mustan saven olevan paljon tummempaa poltettuna. Jätin sen lasittamatta ja tulos on harmaa... Tai sitten unohdin mistä savesta olin ruukun rakentanut, ja kyseessä olikin harmaa savi?



Tuoksuköynnöksiltä jääneet ruukut pääsivät heti uusiokäyttöön, kun löysin hauskan näköiset kasvit niihin. Niissä luki nimenä kääpiölimoviikuna, mutta minusta ne näyttävät enemmän varjofiikuksilta.


Uutta satoa ulkosalta odotellessa voi sisällä kasvattaa vaikkapa auringonkukansiemeniä ja herneenversoja.