Sivut

maanantai 14. lokakuuta 2019

Yhteenveto lomasta Sri Lankassa

Vaikka kuva on ehkä? synkeä, niin siinä koittaa erittäin varhainen ja onnellinen aamu. Arjen kiireet ja pitkäaikainen stressi kyllä unohtuivat täällä Ellan vuoristossa. Tämä aamu onkin jäänyt ehkä vahvimpana kokemuksena mieleen Sri Lankasta. Muutenkin Ellan kylä oli meistä mukava. Pieni, mutta kauppoja ihan tarpeeksi ja edullista olutta, mikäli sellainen sattuisi maistumaan... Yhden otin!


Siellä oli myös tämä hieno silta.


Ellassa myös majapaikan isäntä perheineen oli erittäin ystävällinen ja avulias. Aina kun ajattelen Sri Lankaa, muistan ensimmäisenä hänet. Ja hän tuli ensimmäisenä mieleeni, kun maassa tapahtuivat ne karmeat pommi-iskut. Juttua EllastaMuutenkin on jäänyt mieleen ihmisten ystävällisyys ja kaikki ne hymyt, joista saimme nauttia matkamme aikana. Eniten niitä tuli vastaan etelärannikolla, Tangallessa, jossa ei voinut kulkea mihinkään saamatta miltei jokaiselta vastaantulijalta kauniin hymyn. 

Tangallesta jäi mieleen myös ranta, kaikki kauniit veneet ja niiden väritys etenkin. 
Juttua Tangallesta  Lisää juttua Tangallesta Rock Temple


Gallen vanhakaupunki poikkesi kokonaan kaikista muista paikoista, missä kävimme matkamme aikana. Se oli tyylikäs ja vilkas kaupunginosa, täynnä kauppoja. Ja turisteja.
Ja se aivan ihana museo/taidenäyttely, josta olisin halunnut viedä vaikka kuinka monta taulua ja esinettä mukanani! Juttu Gallesta


Länsirannikolla Bentota tarjosi meille loppulomaksi rentoutusta, mitä olimme hakemassakin. Yllätyksekseni siellä olikin mahtava arkkitehdin lomapaikka ja puutarha, josta olin aivan haltioissani. Se pysyy varmaan mielessä ja sielussa loppuelämäni. Ensi vuonna pääsemme ehkä ainakin yhtä hienoon paikkaan, koska menemme uudelleen Bentotaan ja tällä kertaa samaisen arkkitehdin veljen puutarhaan. 
Bentotan jälkeen meillä oli enää yksi yö Sri Lankassa. Olimme ottaneet huoneen pienestä hotellista Negombossa, josta olisi lyhyt matka aamulla lentokentälle. Matkan ensimmäiset yöt vietimme myös Negombossa, joka on siis lähempänä lentokenttää kuin pääkaupunki, Colombo. Tämä viimeinen paikka oli tosi tylsä! Ihan kuin olisimme eri kaupungissa kuin loman alussa. Tässä kohtaa oli vain todella iso ja vilkas valtaväylä, jonka varrella oli muutama kauppa ja yksi ruokala. Kävimme siis siellä syömässä ja palasimme hotellille odottamaan kaunista auringonlaskua. Alkoikin sataa vettä, eikä auringonlaskusta tullut kovin kummoinen. Hotellin rannassa oli allas, jonka minun mielestäni olisi kuulunut olla uima-allas, mutta se olikin rapuja varten!
Matka Bentotasta Negomboon junalla oli ollut ihan mielenkiintoinen. Nautin vanhasta junavaunusta, koska se oli jotenkin "retro" ja ihan minun kautta aikain ollutta lempiväriä täynnä.Junan odotusta Aluthgaman asemalla, jonne tuktuk-kuski meidät vei. Oli tarkoitus mennä Bentotan asemalle, mutta so not, Aluthgama onkin lähempänä Colomboa. 


Ymmärrämmekö tämän varoituksen??Kaikkea mielenkiintoista asemilla.

Negombo oli siis ensimmäinen ja viimeinen yöpymispaikka reissullamme. Siinä välissä, edellä mainittujen paikkojen lisäksi pysähdyimme Kandyyn yöksi ja kävimme Royal Botanical Gardenissa. 


Ensi vuonna samaan aikaan olemme myös Kandyssa, tällä kertaa kaksi yötä. Ehkä vierailemme uudelleen tässä puistossa, koska viimeksi olimme varanneet aivan liian vähän aikaa siihen tutustumiseen.

Juttua Kandystä ja Royal Botanical Gardenista

Ensimmäinen juttu Sri Lankasta
Negombosta 

Matkareitti ensi vuoden lomaan on jo katsottuna. Sen varrella on kaksi samaa paikkaa joissa tänä vuonna olimme, mutta samoihin majapaikkoihin emme mene. Sekin jo vaikuttaa paljon maisemiin, joissa tulee käymään. Suosituimman nähtävyyden, Sigiriyan (pienoinen tietoisku Sigiriyasta), takia täytyy matkata ensin vähän matkaa pohjoiseen ja palata sieltä saaren poikki länsirannikolle. Käymme myös entisessä pääkaupungissa, Anuradhapurassa, joka kuuluu maailmanperintöluetteloon. 

Sri Lankan saarella on vaihtelevat olosuhteet säiden osalta, joten emme lähde samalla reissulla pohjoiseen, itään ja etelään. Lisäksi on ollut todella haasteellista löytää reittejä ja etenkin edullisia matkustustapoja saaren pohjoisosiin. Varmaan myös tästä johtuen sieltä ei löydy paljoa tietoa mahdollisista vierailupaikoista.
Tällä erää tyydymme kohtaloomme ja matkaamme vain keski- ja länsiosassa Sri Lankaa, kuten valtaosa turisteista. Etelärannikko jää tällä kertaa väliin, mutta siellä riittää varmasti vierailijoita ilman meitäkin. Osa matkanteosta sujuu junalla, osa mennään taksilla ja osa tuktukilla. 

Viimeksi lensimme Qatar Airwaysin koneella, välilasku tehtiin Dohassa. 

Vaatimatonta asumismuotoa Dohassa, lentokoneesta kuvattuna.


sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Kolme yötä Bentotassa, Sri Lankassa


Reppureissaamisemme toiseksi viimeinen, eli kuudes yöpymispaikka.

Saavuimme junalla Gallesta Bentotaan. Välimatka oli noin 57 km ja aikaa meni yli kaksi tuntia. Mitenkään nopeita eivät siis junat ole, mutta halpoja kylläkin.


Tämänkertainen majoitus oli aika kaukana keskustasta. Meidän olikin tarkoitus etupäässä levätä tämä loppumatka ennen viimeistä yötä lentokentän lähellä Negombossa. Tästä syystä olin myös varmistanut, että on uima-allas käytössä! 


Majapaikan pihasta lähti joen/ojan vartta polku järvelle. 


Kuulimme jo ensimmäisenä aamuna kovan molskahduksen ulkoa sisälle huoneeseen, ja mietimme, mikä siellä möyrii...
Selvisi sitten aika äkkiä, mikä eläin oli kyseessä. Pelästyin ensin, että se on krokotiili! Mutta aika harmiton varaani kuitenkin.

Jungle!


Miten voi yksi puunrunko tehdä niin paljon maisemalle, ja varsinkin kuvaukselle? Tästä puunrungosta näin kuvia jo majapaikkaa varatessani, enkä tullut siihen pettymään... Huvittavaa?? 

Rantapaikka itsessään ei ollut kovin kummoinen. En tiedä, olisiko tänne saanut järjestettyä jotain piknikiä halutessaan.
Ehkä sellaisen järjestäminen olisi isommalla porukalla ollut ihan mukavaa, mutta me kaksistaan olemme todella vaatimattomasti reissussa aina. 
Jotenkin juhlaa on jo se, että voi olla yhdessä vapaalla ja nähdä kauniita paikkoja. 
Majapaikassamme oli tällä hetkellä kolme huonetta. Sitä oltiin kuitenkin laajentamassa yläkertaan. Emäntämme kertoi, että hän hoitaa serkkunsa omistamaa kiinteistöä miehensä kanssa. Serkku asuu jossain ulkomailla, mutta oli tulossa piakkoin lomalle tänne. Jälleen kerran: jos olisi rahaa, niin voisi sijoittaa näin ja nauttia itsekin lomalla kiinteistöstään.


Minä nautin altaasta. Olin ollut ihan tyhmä varatessani majoituksia, kun en useammin valinnut sellaista, missä on uima-allas. En vaan etukäteen ymmärtänyt, että mereen ei välttämättä täällä pääse, vaikka se olisikin lähellä.


Kävimme kerran Bentotan keskustassa. Se ei ollut suuri paikka, mutta peruskauppoja siellä oli. Jouduimme varmaan maksamaan kaikesta turistilisää. Perässämme kulki jatkuvasti ukkeli, joka yritti ohjata kaupasta kauppaan. Sanoin sitten viimein tiukasti, että pärjäämme itse, ja pääsimme hänestä eroon.


Ehkä nämä ovat erittäinkin maukkaita, emme kuitenkaan testanneet. Suppeutta?Meidät ujutettiin hedelmä- ja mauste-
kauppaan, josta ostimme varmaan kal-
leimmat tuotteet tällä saralla. 

Mies halusi itselleen perinteisen 
srilankalaisten miesten vaatteen.
Sellainen tästä kylästä löytyikin. 
Tosin majapaikkamme emäntä oli vähän 
närkästynyt, kun emme olleet kertoneet 
että etsimme sellaista. Hänen ystä-
vänsä kuulemma värjää batiikkia ja 
tekee hyvää työtä. Uskon sen, mutta 
oikeastaan emme tienneet hakevamme
vaatetta juuri nyt...
My stylish man! Ihanan Ellan (lue Ellasta Sri Lankan vuoristossahalpalaarista löydetty parin euron batiikkipaita ja täältä löydetty... Mikä tämän vaatteen nimi onkaan?
Ihan ei ehkä värit mätsää, mutta tyyli on hieno...Takaisin pääasiaan, eli oksankarahkaan. Kävimme tässä rannassa joka päivä monta kertaa. Useasti tuolla veteen kurottavalla oksalla istui kuningaskalastaja. Yhtä useasti kamerani missasi sen.Joku lintu tuossa ainakin tököttää!
Auringon nousuihin ja laskuihin ei kai kyllästy koskaan? Ne varmaan tuovat meille kaivattua rauhan tunnetta muuten niin kiireisessä elämässä. Koska mieheni on niin pöljä (noh, ainoita pöljyyksiä hänessä), että polttaa tupakkaa... Meidän oli käveltävä katsomaan, löytyisikö läheltä jotain "kioskia". Kyllä sellainen oli. Siitä ei oikein saanut selkoa, oliko auki vai kiinni, koska paikalla ei ollut ketään, mutta muuten näytti aukinaiselta. En enää muista, saatiinko tällä retkellä vai seuraavalla tehtyä ostoksia. Mutta matkan varrella nähtiin monia haukkuja, joille olen heikkona.

Nähtiin myös paikallista sähköasennusta.
En yhtään tiedä, miten tämän pitäisi toimia.
 

Kun saimme tietää, että aivan vieressä on srilankalaisen monikulttuurisen arkkitehdin kesäasunto ja puutarha, lähdimme tietenkin sinne tutustumiskäynnille.


Matkan varrella näkyi tällaista persoonallista aitaa...


Jotain muuta persoonallista, en tiedä mitä?

Ja perillä mm. kultaisia
lehtiä!

Olen mielestäni käynyt monissa hienoissa paikoissa. Jotenkin tämä, tämän arkkitehdin kesäasumus ja puutarha vaikutti minuun erittäin syvästi.

Käynnistä Geoffrey Bawan Lunugangassa voit lukea 
täältä.