Sivut

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kylvöhommeleita ja kukkien istutusta


Kohta alkaa lumet olla sulaneet maasta ja on aika valikoida palstalle tulevia kasveja. Olen katsellut netissä siemeniä, mutta kaikkia ei löydy samasta paikasta ja tuntuu turhalta tilailla eri paikoista pussi kerrallaan... Täytyy varmaan tyytyä niihin, mitkä helposti on saatavilla. 
Muutama päivä sitten aloitin esikasvatuksen viime vuoden siemenistä. Nyt kun on piha mihin nostaa taimia sopeutumaan pikkuhiljaa ulkoilmaan, uskaltaa ehkä yrittää taas enemmän tuota esikasvatusta.

Kylvöpotit askartelin sanomalehdistä. 

 Jaoin sanomalehden sivun kahtia. Sitten taitoin leveämmän sivun reunasta noin 2-3 cm.

Käänsin paperin ja taitoin siitä kolmanneksen.

Käänsin toisen kolmanneksen työntäen sen samalla taitetun reunan alle.

Käänsin taas paperin ja taitoin sen pystysuunnassa kaksinkerroin, työntäen reunan taitetun reunan alle.

 Nyt potti on valmis ja sen voi avata.


 Valmiita istutuspotteja ja kevään ihana kukkanen: kruunuvuokko.Sanomalehtitötterön avulla multa menee sinne minne kuuluukin.
 Sattui aurinkoinen ja lämmin päivä, niin että kylvöt voi tehdä ulkona.
Toivo osallistui tällä kertaa vain katselemalla. 
Toivon ohranoraat


 Tulihan näitä. Vielä pitäisi aika monet lajit esikasvattaa...

 Nimitikut leikkasin maitotölkistä ja kirjoitin kuulakynällä, pysyy paremmin kuin tussi.


Kylvökset saavat eniten valoa olohuoneen ikkunan edessä olevalla pöydällä. Jotkut siemenistä itivät jo parissa päivässä. Nyt niitä täytyy ulkoiluttaa vähän kerrallaan, että tulee kunnollisia taimia... Toivottavasti.


Innostuin myös istuttamaan huonekasveja uudelleen kun sain keramiikkakurssilla tehtyä uusia ruukkuja. Minulla on monta vuotta ollut kaksi tuoksuköynnöstä pienissä ruukuissa vanhaa ikkunanpokaa kiertämässä. Ne ovat uskollisesti kukkineet vähintään kerran vuodessa huolimatta niukoista olosuhteista. Nyt ne viimein saivat isommat ruukut.


Nämä ruukut onnistuivat mielestäni tosi hyvin ja sattui sopiva lasitekin. Kuviot painoin leimasimella ja lasitteen tuputin superlonilla ruukun pintaan.
Anopilta saatu viirivehka pääsi "pilalliseen" ruukkuun, mutta se kelpaa tässä tapauksessa hyvin. Ruukun muhkuraisuus ei näy ison kasvin alta.Ruukusta tuli pilallinen senkin takia, että kuvittelin mustan saven olevan paljon tummempaa poltettuna. Jätin sen lasittamatta ja tulos on harmaa... Tai sitten unohdin mistä savesta olin ruukun rakentanut, ja kyseessä olikin harmaa savi?Tuoksuköynnöksiltä jääneet ruukut pääsivät heti uusiokäyttöön, kun löysin hauskan näköiset kasvit niihin. Niissä luki nimenä kääpiölimoviikuna, mutta minusta ne näyttävät enemmän varjofiikuksilta.


Uutta satoa ulkosalta odotellessa voi sisällä kasvattaa vaikkapa auringonkukansiemeniä ja herneenversoja.