Tänä vuonna sain olla joulun alla paljon kotona miettimässä asioita ja harvinaista kyllä, toteuttamassa jo ennen joulua kaikenlaisia jouluun liittyviä projekteja. Olemme aikaisemmin aina syöneet jouluaterian isäni luona joulupäivänä, koska olen ollut joka jouluaatto töissä ainakin 10 vuotta. Reipas isäni ei kuitenkaan ole enää kovin nuori, eikä pari vuotta sitten tehdyn sydänleikkauksen jälkeen ole jaksanut jouluaterioita järjestää. Olen siis joutunut vetovastuuseen. Paistoin kinkun ehkä kolmannen kerran elämässäni. Leivoin pipareita (hiukan "terveellisempiä" versioita), toistamiseen.
Jostain syystä nämä piparit eivät kovetu, vaan jäävät vähän pehmeiksi. Samoin tekee siemennäkkäri, joten epäilen osaamistani uunin käytössä... |
Laitoin viime vuonna pipareihin vähän mitä kaapista löytyi, joten ohjeessa on aika paljon erilaisia jauhoja ja sokereita. Jotain voisi varmaan korvata toisella. Koska näistä kuitenkin tuli hyvänmakuisia, vähän rouheisempia, tein samalla reseptillä tänäkin vuonna.
PIPARIT
2 dl ruokosiirappia
3/4 dl kookossokeria
1 1/4 luomuruokosokeria
2 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta, kardemummaa
1 tl maustepippuria
250 g luomuvoita
2 luomumunaa
1 dl luomukermaa
1 dl kookosjauhoja
1 dl luomukauralesettä
2 dl mantelijauhetta
1 dl luomuruisjauhoja
3 dl luomuspelttijauhoja (osan voi halutessaan korvata vehnäjauhoilla)
1 dl pofiberiä
2 tl ruokasoodaa
Mittaa siirapit, sokerit ja mausteet kattilaan.
Kiehauta.
Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten.
Vatkaa joukkoon keskenään sekoitetut jauhot ja sooda.
Lisää paloiteltu voi ja hämmennä, kunnes seos on sulanut. Anna sen jäähtyä ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään, ennen kuin leivot.
Perinteisiin joululaatikoihin en vielä ole sortunut, mutta teen jotain korviketta yleensä jouluisin muutenkin. Tänä vuonna rosolli korvattiin uunipunajuurisalaatilla, jonka ohjeen löysin Valion sivuilta.
Tein myös maksalaatikkoa (karppiversio) sen verran, että sain sitä myös pakastimeen itselleni kotievääksi.
KARPPIMAKSALAATIKKO
700 g jauhettua maksaa700 g kukkakaalia
2 dl kermaa
2 sipulia
(valkosipulia)
luomuvoita
2 luomumunaa
puhdistamatonta merisuolaa
luomumustapippuria
meiramia
rusinoita, jos niitä halajaa...
Keitä kukkakaaleja suolatussa vedessä sen verran, että ne saa muussattua nuijalla.
Kaada vesi pois, lisää kerma ja muussaa.
Silppua sipulit ja paista ne pannulla.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Paista pannulla nökäre, että saat maistettua, tarviiko mausteita lisää.
Laita seos vuokaan, lisää pinnalle muutama nokare voita ja paista 200 asteessa noin tunti.
Koska kokoontuisimme vain syömään kahdeksan hengen voimin, päätin koristella keittiön kuusenkoristein ja kynttilöin.
Joka vuosi tulee hankittua muutama uusi joulupallero, vaikka kuusta ei olisikaan. Tänä vuonna ne olivat kuparinvärisiä. Ja muutama valkoinen, ihan pieni vain...
Ennestään oli tarjolla pinkkejä, turkooseja ja punaisia joulupalloja sekä itsestäänselvyytenä jouluun kuuluvat Tuija Leinosen riipputontut.
Ripustin kaikki koristeet katossa olevaan heinäseipääseen viritettyihin karahkoihin ja asettelin samansävyiset, Tigeristä hankitut kynttilät tarjottimelle hopeanvärisiin kynttilänjalkoihin. Pöytään löytyi kaapista pitkä kaitaliina, jonka olen hyvin kauan sitten värjännyt ja tuputtamalla painanut kuviot siihen.
Aatonaattona innostuin vielä tekemään Ludisioilleni risukorin ja koristelemaan sen metsästä hankituin tarvikkein.
Seuraan pääsi myös viime jouluna hankittu, hiukan vielä hopeanhileinen korallikaktus.
Ennen joulua saatiin jopa "ripeän" mieheni kanssa asennettua keittiöön ikkunalauta, josta tuli luonnollisesti heti Toivon lempipaikka.
♥hei ystäväinen! Niin paljon kaunista ja ihanaa ja just sinua kaikissa kuvissasi ja jutuissa!♥ Kaikkea hyvää, raksu♥
VastaaPoistaKiitos Riitta, samoin sinulle! <3
VastaaPoistaNo nyt on kaunista ja tulihan noissa "joulukoristeissa" aika täyslaidallista miehellesi.
VastaaPoistaMies tykkäsi kovasti koristeista. Ehkä ensi jouluna saa sitten vielä enemmän :)
VastaaPoista