Sivut

torstai 21. tammikuuta 2016

Risteilyä talvisen kauniissa, jäätävässä Tukholmassa


Asuin yli 30 vuotta sitten Tukholmassa, jossa myös synnytin esikoiseni. Samainen poikaseni yllytti meidät nyt sitten käymään synnyinkaupungissaan, keskellä talvea...
Matkat varattiin leudossa marraskuun ilmastossa, pakkasista ja lumesta ei ollut siinä vaiheessa tietoakaan. Koska matkaan lähti seitsemän ihmistä, sain olla porukan matkaoppaana. Helppoa ei ollut, koska olen käynyt Tukholmassa aika harvoin, silloinkin vain risteillen, eli muutama tunti kerrallaan.

Itseäni olisi kiinnostanut Sofon alue (Sofo = South of Folkungagatan), jossa on paljon putiikkeja ja kahviloita, myös vintage- ja second-hand -kauppoja. Sofo sijaitsee kävelymatkan (ainakin kesällä) päässä Viking Linen terminaalista, Södermalmissa.

https://www.tukholma.fi/shoppaile/muoti/vinkea-vintage-sofo/


Täältä löytyy kaikki kaupat aukioloaikoineen:

http://sofo-stockholm.se/

Olimme Tukholmassa sunnuntaina, jolloin monet kaupat pitävät ovensa kiinni. Ne jotka ovat auki, aukeavat klo 12. Laiva saapuu Tukholmaan klo 10.

Edellä mainitusta syystä sekä pakkasesta johtuen päädyimme sitten taas Gamla Staniin, koska suurin osa joukosta ei ollut käynyt sielläkään. Olen nykyisillä Tukholman reissuilla käyttänyt Viking Linea, koska sen terminaalista pääsee kävellen Gamla Staniin ja keskustaan. Vanhaan kaupunkiin on kuitenkin matkaa yli 3 km, joten otimme tällä kertaa bussin Cityterminaaliin keskustaan ja kävelimme sieltä Gamla Staniin. Kaikkeen tähän kului kuitenkin kovasti aikaa, energiaa ja palelua. Opin nyt, että Vikingin terminaalista lähtee bussi Cityterminaaliin (josta en meinannut löytää mihinkään tuntemaani maamerkkiin tai katuun), bussilipun voi ostaa terminaalin edessä olevasta automaatista pankkikortilla, joten kruunuja ei tarvita. Jos terminaalista olisi kävellyt isommalle tielle (Folkungagatan), niin olisi bussilla numero 53 päässyt sekä Sofon alueelle että Gamla Staniin, tai tarvittaessa Slussenin tunnelbana-asemalle ja siitä metrolle keskustaan tai mihin haluaisikin...

Tukholmassa oli noin -8 astetta pakkasta, mikä tuntui hyytävältä. Mieli teki vain johonkin sisälle ja äkkiä. Toinen miniä olisi halunnut ostoskeskukseen, että olisi voinut kävellä lämpimässä. Gamla Stanissa jotkut kaupat olivat auki jo klo 11, mutta mitään ostoskeskusta sieltä on turha hakea. Poikkesimme siis kylmää pakoon sellaisiinkin turistipuoteihin, jotka aina ennen olen laistanut. Yhdestä sellaisesta ostin karvakakaroitten hoitajalle tuliaiseksi mini Dalahästin, eli perinteisen, puisen Taalainmaan hevosen, joita on valmistettu 1700-luvulta lähtien.
Aika pian piti päästä kahville lämpimään
(Kuva Peetu)

(Kuva Peetu tai Mirjami)

Perinteisesti Gamla Stanissa täytyy myös käydä Indiskan liikkeessä. Aiemmin siellä oli hienot kellariholvit huonekaluille, mutta nyt en niitä löytänyt. Liekö lopetettu huonekalujen myynti? Ostin kuitenkin joulukuusen puoleen hintaan ensi jouluksi, kun tämä vuosi meni ilman...


Pari vaatekappaletta sattui myös lähtemään mukaan, puoleen hintaan...


Mukava putiikki oli myös Ewa i Walla (http://www.ewaiwalla.se/start.html, josta tarttui mukaan tällainen:
Näitä nyt ei koskaan voi olla liikaa?


Ewa i Walla (kuva Peetu) 


Rippeitä joulusta oli vielä näkyvissä vanhassa kaupungissa. Aukiolla, joka käsittääkseni oli Järntorget? Oli säkkipillinsoittaja musisoimassa avokäsin pakkasessa, huh!

   Pujahdimme kapealle Sven Vintappares Grändille, jossa esikoisen isoisoisä on aikoinaan pitänyt suutarinliikettä.
Historian havinaa...
Tästä ovesta ovat aikoinaan aloittaneet esikoiseni isoisovanhemmat sekä isoäiti ja isä sisaruksineen kiipeämisen kolmannen kerroksen asuntoonsa. Itse kävin myös siellä asuessani Tukholmassa. Todella erikoinen asunto osittain "ilman nurkkia", koska ylimmässä kerroksessa oli hiukan luolamaiset kiviseinät.


Tällä reissulla jäi valokuvien ottaminen vähemmälle viimasta ja kirkkaasta auringonpaisteesta johtuen. Mitään ei nähnyt sokaistumisen takia ja paleli niin, että keskittyminen kuvaamiseen oli täysin hukassa. Osa kuvista onkin Mirjamin ja Peetun ottamia.

Lämmikkeen haussa eksyttiin baariin, väärä paikka...
(Kuva Peetu)


Viimein löytyi kahvila ja sopivaa välipalaa. Cosy Cafe. Ihan jees.


(Kuvat: http://fi.yelp.fi/biz/cosy-cafe-stockholm)

Pelikauppa? Levykauppa? Hieno valaistus! Ehkä meidän sähkömies on ottanut kuvan juusi siksi?

 

Lähdimme laivalle hyvissä ajoin takaisin, kun ei vain tarjennut enää olla ulkona. Tunnelbanalla Slussenille ja sieltä bussi 53 lähelle terminaalia.
 Taustalla, mäen päällä näköalapaikka ja kahvila Fåfängan.

Viikinkien riimuja? Viking Linen terminaalissa.
Olen aika huono syömään karkkeja, mutta laivalta löytyi tällainen houkutus. Huomasin vasta kotona, että oli gluteeniton ja luonnonainein maustettu ja värjätty. 

Seuraava reissu tehdään kesäaikaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti