maanantai 5. syyskuuta 2016



Täydellistä pizzaa ja taivaallista lassakaa!


Haeskelen aina sellaisia ruokaohjeita, jotka eivät sisällä viljoja ja joissa on mahdollisimman vähän maitotuotteita, eikä juurikaan keinotekoisia aineita. Hankin osan tarvikkeista farmarin markkinoilta Rekosta, joita löytyy nykyään paikkakunnittain. Niistä on mahdollista hankkia luomuna erilaista lihaa, munia, kasviksia ja muita tuotteita. 
Iso osa käyttämistäni raaka-aineista syksystä kevättalveen asti tulee omalta palstalta, jota vuosi vuodelta yritetään hyödyntää huonosta kunnostani riippumatta paremmin, siitä kuitenkaan stressiä ottamatta...

Kokeilin nyt toistamiseen palkitun blogin, Vaneljan, kukkakaalipohjaista pitsa"taikinaa", johon käytetään vain kukkakaalta, vuohenjuustoa ja kananmunaa. Pohja on hyvä, mutta todella suuritöinen.

Tässä alkuperäinen ohje: 

http://www.vanelja.com/ruoka/paaruuat/view.php?id=53


Tein pitsakastikkeeksi oman sovelluksen:
  • 6 luomukirsikkatomaattia 
  • 4-5 aurinkokuivattua tomaattia 
  • Tilkka vettä
  • 5 valkosipulin kynttä palasina
  • 2 tl luomuhunajaa
  • 1 tl merisuolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta basilikaa, muutama oksa tuoretta oreganoa, pari oksaa tuoretta timjamia, vähän tuoretta rosmariinia
  • vähän oliiviöljyä
  • 1 rkl karkeaa sinappia
Kaikki töräytetään sileäksi. Jos on viksu, niin keittelee jo edellisenä päivänä ja hauduttelee pitkään. Kovassa nälässä käytetään tuoreena :)

Ison urakan jälkeen meillä on kaksi isoa kukkakaalta työstettynä nelikätisesti osittain blenderillä, osittain sauvasekoittimella (toimii paremmin isossa kulhossa, mutta räiskii ympäriinsä...) keitettynä noin 5 min, vedet pois puristeltuna ja kahdelle uunipellille taputeltuna pitsapohjana paistettu kiertoilmauunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Halusimme taas kasvispitsan. Ja paljon juustoa. Pohjassahan jo olikin vuohenjuustoa. Paistetun pohjan päälle tuli siis tomaattikastike,
  • 2 uutta punasipulia varsineen 
  • puoli pakettia aurajuustoa
  • noin 8 aurinkokuivattua tomaattia pussista (liota oliiviöljyssä ennen käyttöä)
  • juustoraastetta, ei pussista!
  • paketti mozzarellaa



Leikkasin sipulit ohuiksi siivuiksi ja heittelin kastikkeen päälle pitsaan. Saksin sitten tomaatit myös siivuiksi, murustelin aurajuuston ja raastoin Kesäjuustoa kaiken päälle. Paistoin uunissa vajaa 10 min. Sillä aikaa leikkasin mozzarellan niin ohueksi kuin suinkin ja leikkasin vielä palaset kahtia. Pitsojen tultua uunista asettelin palaset päälle, annoin vetäytyä vähän aikaa ja sitten nautittiin!

Jälkikäteen tuli mieleen, että voisi olla helpompaa tehdä pohja niin, että ensin keittää kukkakaaleja sen viitisen minuuttia ja sitten muusaa survimella käsin (niinkuin käsittelen kukkakaalit maksalaatikkoon). Eiköhän lopputulos olisi miltei sama. Ainakin minulle. 



Ja sitten se lassaka!




Lassaka on sekoitus moussakaa ja lasagnea, karppi- eli vähähiilarisen ruokavalion käyttäjien keskuudessa kehitelty versio em. ruuista.
Käytän yleensä jauhelihana Lidl'n rotukarjan jauhelihaa tai luomujauhelihaa, tai jostain löydettyä karitsanjauhelihaa yhdistettynä muuhun jauhelihaan.

Tätä syödessä saa saman nautinnon kuin normilasagnesta, mutta ei sitä ähkyä!

Uunivuoalliseen tarvitaan
  • 2 isoa kesäkurpitsaa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 350-400 gr jauhelihaa
  • purkki/tölkki tomaattimurskaa tai tuoreita tomaatteja
  • paljon tuoreita yrttejä: basilikaa, timjamia, oreganoa, rosmariinia
  • (punaviiniä)
  • 2 dl kookosmaitoa
  • kaikkia jääkaapista löytyviä juustoja raasteena/vuoltuna: kesäjuusto, gouda, parmesan...
  • merisuolaa, mustapippuria
  • luomukananmuna
Tee ensimmäisenä kastike:
Silppua sipulit ja paista jauhelihan kanssa, lisää muut aineet ja anna hautua.
Leikkaa puolikkaat kesäkurpitsat pituussuunnassa noin 4-5 mm paksuisiksi. Laita kahdelle uunipellille leivinpaperit, ripottele merisuolaa paperille ja sitten kurpitsat. Ripottele vielä päälle merisuolaa ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes "savu on haihtunut". Noin 20 min, ei ole tarkoitus ruskistaa. Tee sillä aikaa "valkokastike", eli kiehauta kattilassa pari desiä kookosmaitoa. Lisää siihen jääkaapista löytyviä juustoja höyläten tai raastaen, kaikki maun mukaan. Pikkuisen merisuolaa ja vaikka viherpippuria sekaan. Ota kattila liedeltä ja lisää kananmuna sekaan vatkaten.

Kokoa kaikki uunivuokaan kerroksittain: ensin noin 1/3 kesäkurpitsaa, sitten puolet jauhelihakastikkeesta, vajaa puolet jääneistä kesäkurpitsoista, loput jauhelihakastikkeesta ja loput kesäkurpitsat. Valuta valkokastike tasaisesti kaiken päälle. Paista uunissa kunnes näyttää ja tuoksuu hyvältä! Siihen menee puolisen tuntia. Anna vetäytyä ennen syömistä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti