perjantai 22. tammikuuta 2016

Kasvissosekeittoa pakkaspäivään

Tänään tein kasvissosekeittoa pakastamaani peuranluuliemeen. Pakkasessa oli myös oman palstan porkkanoita, ruohosipulia ja kesäkurpitsaa. Omaa sipulisatoakin riittää vielä joksikin aikaa. Pikkuhiljaa ajatus jo kääntyykin tulevan kevään ja kesän viljelyihin. Kohta on aika alkaa selata siemenkuvastoja!

Keittoon tuli:
Noin 1/2 l peuranluulientä
3 porkkanaa
1 palsternakka
4 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
nippu ruohosipulia
1 kesäkurpitsa
puhdistamatonta suolaa, reilusti luomumausteita: kurkuma, juustokumina, mustapippuri
muutama basilikanlehti
1 prk SantaMaria extra creamy kookosmaitoa
ripaus chiliä maun mukaan

Paloittelin kasvikset ja keittelin rauhassa peuraliemessä. Ennen soseuttamista heitin mukaan basilikan lehdet (jos olisi ollut muitakin tuoreita yrttejä, esim timjamia, niin niitäkin olisin lisännyt...)
Jos keitän kasvikset vedessä, lisään mausteet ja yrtit jo keittovaiheessa ja otan osan liemestä talteen pakastimeen. Näin saan kasvislientä seuraavaksi kerraksi, eikä tarvitse käyttää kaupan lisäaineellisia. Vettä kannattaa vähentää yleensä aika paljon, ettei keitosta tule litkua.
Eli, keitto soseutetaan kookosmaidon kanssa, maistellaan ja lisätään sellaista, mitä maku kaipaa...



Keiton seuraksi voi tarjota vaikka itsetehtyä, gluteenitonta näkkäriä:

Annos on 2-3 pellillistä
1 l luomuluonnonjogurttia
1/2 dl chiansiemeniä
1/2 dl mantelijauhoja
1/2 dl teff-jauhoja
1/2 dl tattarijauhoja
1/2 dl kauralesettä
1,5 tl puhdistamatonta suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavarouhetta
1/2 dl kurpitsansiemeniä

Sekoita kaikki aineet ja anna seistä hetki. Levitä ohuesti uunipellille leivinpaperin päälle lusikalla. Paista 150 asteessa kunnes on saanut sopivasti väriä. Itselläni ei kiertoilmauunissa tahdo kovettua millään, viimeksi oli 140 astetta ja vajaa tunti. Jätin jälkilämpöön uunin jäähdyttyä ja unohdin sinne... 
Leivän voi viipaloida ennen uuniin laittamista tai valmiina murtaa siitä palasia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti